Antreprenoriatul presupune initiativa. Pentru aceasta, este nevoie de o setare mentala catre actiune. La randul ei, aceasta inseamna deschidere, informatie si capacitatea de a accesa si folosi acea informatie.
Cu sprijinul unei doamne deputat, ne-am propus sa cream in Oltenita contextul in care fiecare cetatean sa intre in contact cu surse documentare care pot inspira sau indruma, sa aiba acces la programe de dezvoltare personala care sa stea la baza actiunilor ulterioare, precum si sa beneficieze de un spatiu cel putin de dezbatere, in care sa fie generate idei, initiative si actiuni concrete. In realizarea acestei misiuni am exprimat inca de la inceput faptul ca exista o dubla responsabilitate: cea individuala, a fiecaruia dintre noi care doreste sa-si depaseasca conditia, sa-si foloseasca creativitatea si sa impartaseasca celorlalti din gandurile sale – deci a celor care vor folosi la maximum resursele Centrului si cea colectiva, a celor implicati in derularea acestui proiect curajos – voluntarii si partenerii care aduc expertiza. Centrul de resurse pentru initiativa si actiune a fost organizat pe 3 axe:
1. spatiul de lectura cu material bibliografic format din carti, ghiduri, instructiuni, studii, cercetari, exemple de buna practica din domenii precum: antreprenoriat, voluntariat, strangere de fonduri, organizatii non-guvernamentale, dezvoltare personala, relatia parinti-copii, protectia mediului, protectia consumatorilor, sanatate, educatie non-formala, fonduri europene, tematici ale Uniunii Europene, etc.
2. spatiul de dezvoltare personala si profesionala – realizat cu ajutorul partenerilor cu experienta in consultanta de afaceri si unde au fost tinute o serie de dezbateri si ateliere de lucru
3. incubator de idei si actiune – locul in care cei doritori sa treaca la actiune au putut demara ceea ce si-au propus sa faca.
Ce am dorit sa realizam:
– sa intelegem nevoile existente la nivel local si sa identificam blocajele din calea initiativelor
– sa contribuim la lamurirea unor concepte ca: antreprenoriat, initiativa, implicare, voluntariat, contributie, responsabilitate personala, eficienta personala, relationare, abordarea si rezolvarea problemelor etc.
– sa oferim posibilitatea obtinerii unor deprinderi necesare initiativei: adaptabilitate, comunicare asertiva, acordarea de feed-back, prezentare si public speaking, identificarea nevoilor, coordonarea unui proiect, stabilirea unor obiective, persusiune, proceduri si tehnici de vanzare etc.
Ionel Androne, Centrul de resurse pentru initiativa si actiune