Evenimente desfașurate in parteneriat cu Primaria Municipiului Sibiu, in vederea elaborării Ghidului de Dezvoltare a Municipiului Sibiu, 2014 – 2024
Pornind de la premisa ca dezvoltarea urbana reprezinta o sarcina a intregii comunitati, Fundatia Heritas a adus in randul sibienilor un Forum Public – termen umbrela sub care se reunesc toate formele de implicare si informare a cetatenilor in demersul de elaborare a Ghidului de Dezvoltare a Municipiului Sibiu, 2014-2024.
Activitatile propuse, au abordat o gama larga de subiecte, incluzand atat o serie de actiuni de informare sau unei implicare activa a locuitorilor orasului, cat si evenimente destinate mediului academic sau profesional. Printre acestea se numara:
– Conferinta internationala cu tema “Sibiu – Smart City”:
Acest eveniment a reunit la Sibiu, in luna septembrie a anului 2013, 25 de experti de renume in domeniul dezvoltarii urbane din Romania, Germania, Anglia, Belgia si Luxemburg. Tendintele internationale din domeniul dezvoltarii urbane, solutii concrete si exemple de buna practica discutate in cadrul conferintei au reprezentat punctul de pornire in procesul de elaborare a ghidului.
– Pavilionul Smart City:
In paralel cu conferinta, pavilionul Smart.City amplasat in Piata Mare a oferit locuitorilor orasului posibilitatea de a se informa cu privire la situatia actuala a orasului, de a face o comparatie cu alte orase din Europa si de a discuta aspecte legate de dezvoltarea urbana cu reprezentantii grupului de lucru. Pentru a asigura o baza de discutie a fost elaborat un chestionar care evalua perceptia locuitorilor asupra orasului.
– Care este parerea dvs. despre Sibiu?
Ulterior prezentei din Piata Mare, chestionarul privind perceptia locuitorilor asupra orasului a fost disponibil online. Acesta a fost promovat atat de catre mass-media locala, cat si prin intermediul retelelor de socializare, inregistrandu-se 1028 raspunsuri.
– Care este nivelul de trai in Sibiu?
In luna aprilie 2014, s-a lansat un chestionar axat pe situatia economica a locuitorilor orasului, in scopul evaluarii nivelului de trai din Sibiu, inregistrandu-se aproximativ 350 raspunsuri.
– Maine in Sibiu! Cum ati vrea sa fie orasul in viitor?
In perioada mai – iunie 2014, obiectivele si liniile de dezvoltare au fost discutate si verificate de mai multe ori impreuna cu cetatenii in spatiul public, in cadrul Festivalului Huet.Urban sau a Zilelor Vecinatatii din cartierul Hipodrom, precum si in mediul online, sub forma unui chestionar. Per ansamblu, de-a lungul acestor activitati, am dialogat cu peste 300 de persoane.
In paralel cu demersurile amintite mai sus, am organizat un set de noua intalniri sectoriale la care au participat 150 de reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri, dar si ai institutiilor publice. Au avut loc discutii ample si constructive cu privire la rezultatele analizei si la obiectivele sectoriale abordate de Ghidul de Dezvoltare a Municipiului Sibiu. Totodata, s-au facut recomandari si propuneri de proiecte pe tematici concrete, in domeniul culturii, dezvoltarii socio-economice sau cu privire la stocul de locuinte.
De-a lungul tuturor acestor evenimente, au fost colectate si verificate informatii, au fost discutate, acceptate sau respinse diverse propuneri. Astfel, timp de aproape doi ani, Forumul public a devenit un cadru care a permis armonizarea opiniilor tuturor actorilor implicati in dezvoltarea Sibiului.